فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات برنامه درسی
پیاپی 24 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سهیلا غلام آزاد صفحه 7
    تجربه های اولیه کودکان در یادگیری ریاضی از اهمیت بسیاری برخوردار است. یافته های پژوهشی نشان می دهد که چگونگی شکل گیری این تجارب، متاثر از نوع برنامه ای است که به کودکان عرضه می شود، و می تواند تعیین کننده آینده ریاضی آنها باشد. بدین سبب در چند دهه اخیر، پژوهشگران شناختی پژوهش های قابل توجهی در رابطه با آموزش ریاضی به کودکان انجام داده اند و رویکرد شناختی را به عنوان یکی از رویکردهای مطرح و قابل دفاع در تدوین برنامه درسی، طراحی فعالیت ها و تدریس ریاضی، معرفی کرده اند. به دلیل نقش واهمیت این رویکرد در حوزه آموزش ریاضی، مطالعه حاضر با روش کتابخانه ای، و به استناد منابع و پژوهش های انجام شده در حوزه های علوم شناختی و آموزش ریاضی انجام شد. در این راستا زیر ساخت های لازم جهت به کارگیری این رویکرد در آموزش ریاضی دوره ابتدایی تبیین شد. سپس، بر اساس آن، ساختار تولید محتوای ریاضی دوره ابتدایی مبتنی بر درک و فهم ریاضی و روش های تدریس متناسب با آن معرفی گردید.
    کلیدواژگان: رویکرد شناختی، برنامه درسی ریاضی دوره ابتدایی، ساخت و سازگرایی، تدریس ریاضی از طریق حل مسئله
  • مانی رضایی صفحه 33
    ترکیبیات در برنامه درسی ریاضی بسیاری از کشورها، جایگاه چندانی نداشته است. اما با تغییر نظام آموزش متوسطه از سال 1371، مباحث ترکیبیاتی به طور رسمی وارد برنامه درسی ریاضی مدرسه ای شد. یادگیرندگان در رویارویی با یک مسئله ترکیبیاتی، می توانند برای حل مسئله و یافتن پاسخ، مسیرهای مختلفی را بپیمایند. بدین سبب، حضور مباحث ترکیبیاتی علاوه بر ضرورت های محتوایی، به لحاظ روشی نیز در برنامه درسی ریاضی مدرسه ای مفید است و فرصت مناسبی برای آموزش روش های حل مسئله و طرح مسایل باز- پاسخ در کلاس درس ریاضی ایجاد می کند. به دلیل این اهمیت و ضرورت، هدف این مقاله، تبیین ویژگی های تفکر ترکیبیاتی و جایگاه آن در برنامه درسی ریاضی مدرسه ای بود. این کار، با بررسی تفکر ریاضی شروع شد، به سطح بندی تفکر هندسی پرداخت، با مطالعه تفکر جبری ادامه یافت و با توجه به این یافته ها، ویژگی های تفکر ترکیبیاتی تبیین شدند.
    کلیدواژگان: ترکیبیات، تفکر ترکیبیاتی، برنامه درسی مدرسه ای، ماهیت تفکر ترکیبیاتی، یادگیری ریاضی
  • علیرضا کیامنش، مریم محسن پو، مریم صفرخانی، سمانه اقدسی صفحه 59
    هدف پژوهش حاضر بررسی روند عملکرد ریاضی دانش آموزان ایرانی و دانش آموزان کشورهای منطقه در داده های مطالعات تیمز با توجه به هدف های ذکر شده در سند چشم انداز 20 ساله کشور است. در این پژوهش با استفاده از روش پیمایشی روندپژوهی، مقایسه عملکرد ایران و کشورهای منطقه در حیطه های محتوایی و شناختی، جنسیت، میزان دستیابی به نقاط معیار بین المللی و شناسایی روند تغییرات عملکرد صورت گرفته است. نتایج این بررسی حاکی از آن است که متوسط عملکرد ریاضی دانش آموزان ایران در تمام حیطه های محتوایی و شناختی با آنچه که باید باشد تفاوت دارد و جایگاه دانش آموزان ایران با افزایش کشورهای شرکت کننده به رتبه های پایین تر نزول کرده است. هم چنین نتایج حاصل از بررسی شاخص های درون داد ها و فرایند های آموزشی نشان می دهد که میزان شاخص های بررسی شده در ایران یا از متوسط این شاخص ها در کشورهای شرکت کننده کمتر و یا حداکثر در حد متوسط این کشور ها است.
    کلیدواژگان: روند عملکرد ریاضی، تیمز، سند چشم انداز 20 ساله ایران
  • رضا حیدری قزلجه، زهرا گویا صفحه 83
    در سه دهه گذشته، چگونگی استفاده از تکنولوژی در آموزش ریاضی، موضوع مناقشات فراوان بوده است و تحقیقات بسیاری در زمینه نقش انواع تکنولوژی در آموزش مفاهیم مختلف ریاضی مدرسه ای به ویژه حسابان و تسهیل فرایند یاددهی- یادگیری آنها انجام شده است. به پشتوانه این پژوهش ها و در پاسخ به بخشی از این مناقشات، پژوهشی طراحی شد که در آن، تاکید اصلی بر امکان سنجی برای تلفیق تکنولوژی با برنامه درسی رسمی درس حسابان در ایران بود. سوال اصلی این بود که امکان تلفیق نرم افزارهای ریاضیات پویا با برنامه درسی ریاضی رسمی مدرسه ای در ایران چگونه می تواند فراهم شود که به افزایش توانمندی های حل مسئله دانش آموزان در حل های قلم-کاغذی متداول و مرسوم بیانجامد. یافته های پژوهش نشان داد که استفاده از جئوجبرا در مبحث بهینه سازی در درس حسابان، باعث بهبود عملکرد دانش آموزان در حل مسایل ریاضی به روش های متداول قلم-کاغذی که در انواع ارزشیابی های فعلی رایج است، می شود.
    کلیدواژگان: نرم افزارهای ریاضیات پویا، روش های قلم، کاغذی حل مسئله، حسابان، بهینه سازی
  • نعمت الله موسی پور، مرضیه قاسمی صفحه 109
    چکیده: دو موضوع مهم «بهره استدلالی» و «برنامه درسی» به عنوان امور درونی و بیرونی موثر بر عملکرد کودکان، محور بحث این مقاله است. بدین منظور آزمونی طراحی شد تا باورهای کودکان پیش دبستانی در حوزه محتوایی هندسه شناسایی شوند و معلوم شود که چگونه از آنها دفاع می کنند و در مقابل نظر مخالف، چگونه رفتار می نمایند و برای معتبر ساختن باورهای خود، به چه منابعی ارجاع می دهند؟ نتایج پژوهش نشان داد که کودکان پیش دبستانی از باورهای تجربی خود با استدلال و از باورهای نظری خود با استناد، دفاع می کنند و منبع استنادی آنان، بزرگسالان پیرامون خود هستند. نتایج نشان داد که بهره استدلالی به عنوان توانی انسانی، به صورت طبیعی توسط کودکان مورد استفاده قرار می گیرد، ولی با گسترش تاثیرات برنامه درسی، کاربرد آن محدود می شود.
    کلیدواژگان: برنامه درسی مدرسه ای، بهره استدلالی، برنامه درسی، تفکر هندسی، کودک، ارجاع درونی و ارجاع بیرونی باورها
  • ابوالفضل رفیع پور صفحه 135
    در سند برنامه درسی ملی، بر نقش مدل سازی ریاضی در برنامه درسی ریاضی مدرسه ای تاکید شده است. در همین راستا، در کتاب های درسی ریاضی تازه تالیف، به ویژه در کتاب درسی حسابان تازه تالیف، رویکرد «مدل سازی و کاربرد» به عنوان یکی از اهداف اصلی مولفان معرفی شده است. در مطالعه حاضر، به روش تحلیل محتوا و با استفاده از یک چارچوب نظری در حوزه مدل سازی و کاربرد شامل پنج مقوله «بدون زمینه»، «زمینه مدار غیرمعقولانه»، «زمینه مدار مستقل از زمینه»، «کاربرد استاندارد» و «مدل سازی»، همه مسایل کتاب درسی حسابان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که تقریبا هیچ یک از مسایل کتاب حسابان جزو مقوله «زمینه مدار غیرمعقولانه» و «مدل سازی» نیستند، 89% مسایل این کتاب «بدون زمینه» هستند و 8% مسایل به عنوان «کاربرد استاندارد» و بالاخره، 3% نیز در مقوله «مسایل زمینه مدار مستقل از زمینه» قرار گرفتند. نتیجه حاصل از این یافته ها حاکی از نقش کم رنگ «مدل سازی» در کتاب درسی حسابان است. در پایان، چند پیشنهاد برای بهبود فرآیند جدید طراحی برنامه درسی و تالیف کتاب های درسی ریاضی با توجه به رویکرد «مدل سازی و کاربرد» ارایه شده است.
    کلیدواژگان: مدل سازی و کاربرد، کتاب حسابان پایه 11، تحلیل محتوا، مسایل ریاضی، برنامه درسی ریاضی، مولفان کتاب های درسی ریاضی
  • ابراهیم ریحانی، فریده حمیدی، فهیمه کلاهدوز صفحه 157
    هدف این مطالعه، بررسی درک و فهم دانش آموزان سال دوم متوسطه از اثبات ریاضی بر اساس مدل هارل و ساودر است. در این مطالعه، 338 نفر از دانش آموزان شهرهای شهرضا و دهاقان به طور تصادفی انتخاب شده اند. ابزار اندازه گیری، پرسش نامه ای است که بر اساس تعمیمی از پرسش نامه هیلی و هویلز طراحی شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از پرسش نامه، روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی مورد استفاده قرار گرفت. یافته های تحقیق، بیانگر آن است که اغلب دانش آموزان، درک و فهم مناسبی از فرایند استدلال و اثبات های معتبر در ریاضیات مدرسه ای ندارند. هم چنین نتایج این تحقیق نشان می دهد که دانش آموزان در ساخت اثبات های ریاضی با مشکل مواجه هستند؛ اما در انتخاب استدلال های معتبر تا حدودی بهتر از ساخت آن عمل می کنند.
    کلیدواژگان: اثبات ریاضی، استدلال، درک و فهم، طرح اثبات، مدل هارل و ساودر، دانش آموزان
  • فرزاد رادمهر، سید حسن علم الهدایی صفحه 183
    در این مقاله، ابتدا ضمن معرفی طبقه بندی اصلاح شده بلوم و شیوه استفاده از آن، نقاط ضعف طبقه بندی اولیه بلوم معرفی می گردد. سپس کاربردهای طبقه بندی اصلاح شده بلوم برای ارتقای شیوه های یاددهی- یادگیری و ارزیابی، توسط چهار سوال به بحث گذاشته می شود. در ادامه، پژوهشی کاربردی برای استفاده از این طبقه بندی در آموزش ریاضی معرفی می شود. در این پژوهش عملکرد ریاضی دانش آموزان با توجه به این طبقه بندی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان می دهد که عملکرد ریاضی دانش آموزان در بعد دانش، از دانش اولیه به سمت دانش فراشناختی کاهش می یابد و در حل مسایل ریاضی مرتبط با دانش فراشناختی، دانش آموزان دارای ضعف شدید هستند. هم چنین، این پژوهش توصیه می کند که معلمان و برنامه ریزان درسی ریاضی از این جدول برای ارتقای فعالیت های آموزشی و ایجاد تعادل در برنامه استفاده کنند به شرط آن که برای آن، آموزش های اثربخشی دیده باشند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی مدرسه ای، طبقه بندی اصلاح شده بلوم، عملکرد ریاضی، آموزش ریاضی، بعد دانش، دانش اولیه، دانش فراشناختی
  • فاطمه احمدپورمبارکه، محمدرضا فدایی، ابوالفضل رفیع پور صفحه 203
    در این مقاله، یافته های مطالعه ای گزارش می شود که به کنکاش باورهای معلمان ریاضی در مورد ماهیت ریاضی، و یاددهی و یادگیری آن پرداخته است. 26 معلم ریاضی دوره متوسطه در پژوهش حاضر شرکت نمودند. آنها بر طبق پاسخ هایی که به پرسش نامه پیمایش باورها دادند، توسط تحلیل خوشه ایگروه بندی شدند. این تحلیل نشان داد که بسیاری از معلمان، نسبت به حل مسئله و دانش آموز- محوری باور مثبت داشتند. معلمان زن نسبت به همکاران مرد خود، بیشتر از رویکردهای دانش آموز- محور در تدریس استفاده می نمایند. این پژوهش به این نتیجه رسید که تنها داشتن سابقه تدریس بیشتر، عامل تعیین کننده در ایجاد باورهای مثبت راجع به حل مسئله و دانش آموز- محوری در معلمان ریاضی نیست.
    کلیدواژگان: باورهای معلمان، حل مسئله، ساخت و سازگرایی، تحلیل خوشه ای، معلمان ریاضی متوسطه
|
  • S. Gholamazad Page 7
    The preliminary experiences of children in learning mathematics are very important. Research shows، the formation of these experiences highly depends on the mathematics curriculum that they are exposed to، and it would determine their progress in future. Considering this، in last decades، cognitive researchers have done several studies on teaching mathematics to young children and they introduced cognitive approach as a defendable approach in mathematics curriculum design and teaching. Considering the role and the importance of this approach in mathematics education، current study was conducted using the meta-analysis of written documents and research findings in cognitive science and mathematics education. In this regard، the required infrastructures for implementing thisapproach in mathematics education at the elementary level have been explained. Finally، based on these findings، the structure of developing mathematics content and teaching methods for the elementary school that suits this approach was introduced.
    Keywords: Cognitive Approach, Elementary Mathematics Curriculum, Constructivism, Teaching Mathematics through Problem Solving
  • M. Rezaie Page 33
    Combinatorics has not had a real place in mathematics curriculum of many educational systems and this situation is still a case in those systems. However، by the major reform of the secondary education in Iran that started in 1992، combinatorics became one of the mathematics subjects of high school. In specific، one of the four chapters of “discrete mathematics” textbook is devoted to combinatorics. Further، this topic has been used as a mean to identify students'' special talents in creative mathematical problem solving and sifting them through for IMO and other mathematics contest given that students could choose different strategies to solve similar combinatorial problems and counting per se. The chief reason is that combinatorial problems do not need much prior subject matter knowledge as opposed to many other mathematical subjects such as analysis and differential equations. Because of the new direction in mathematics curriculum and the importance of combinatorial thinking in school mathematics، the present study aimed to shed more lights into the nature of combinatorial thinking using metaanalysis as the research methodology.
    Keywords: Combinatorics, Combinatorial thinking, School mathematics curriculum, The nature of Combinatorial thinking, Mathematical learning
  • A. Kiamanesh , M. Mohsenpour, M. Safarkhani S. Agdasi Page 59
    In this survey، using a trend study، a comparison between the Iranian students’ performance and other countries of the region was done regarding cognitive and content domains، gender، and the degree in which، the performance is closed to the international benchmarks. The results show that the average of Iranian students’ performance in all the cognitive and content domains is different from what was expected. In fact، the ranking of Iranian students has decreased as the number of participating countries in TIMSS studies has increased. As well، the results of investigating the input benchmarks and educational processes show that the amount of these benchmarks in Iran is either lower or close to the average marks of aforementioned countries. Since the performance as an output is influenced by input and educational process، therefore to improve the mathematics performance of Iranian students، it is necessary to pay attention to the improvement of both input benchmarks and educational process.
    Keywords: Trend of Mathematics Performance, TIMSS, The 20 Years Vision Document of Iran
  • R. Heidari Ghezeljeh, Z. Gooya Page 83
    The use of technology in mathematics classes has caused great debates about the ways in which، the integration of different generations of technology with formal school mathematics curriculum could yield any fruitful result. Among these technologies، “CAS” and “DMS” have attracted many educators’ attention to use them in calculus classes. This issue is especially important in Iran since the educational system has officially announced that one of its main missions for the near future is the enhancement of technology in Iranian schools. Therefore، a study was designed to examine the possibility of such integration using the “optimization” chapter of the calculus textbook of the 11th year high school in physics- mathematics branch of the theoretical strand. Because of the new direction in mathematics curriculum and the importance of combinatorial thinking in school mathematics، the present study aimed to shed more lights into the nature of combinatorial thinking using metaanalysis as the research methodology.
  • N. Mosapour , M. Ghasemi Page 109
    The central theme of this paper is two folded; one is the important issue of “Reasoning Quotient” meaning children’s ability to make geometric argument and defend it; and second is “curriculum” as children''s learning from external sources that they could be refer to. They both acting as internal and external frame of reference for children and influence their performance. To test this claim، a study was conducted to investigate the pre-school children’s beliefs about geometry as well as learning more about the ways in which، they defend their beliefs. The findings showed that children used reasoning to defend their experimental beliefs and defend their theoretical beliefs by refereeing to familiar adults. The study revealed that “reasoning quotient” as natural human capacity is used by children and as their exposure to the formal curriculum increase، the latter decrease rather severely.
    Keywords: School curriculum, Reasoning quotient, Curriculum, Geometric thinking, Children, Internal, external frame of reference
  • A. Rafiepour Page 135
    In the third edition of the National Curriculum in Iran، there are some emphasis on the role of mathematical modeling and application. In this line; the authors of the new Calculus Textbook (Hesaban) for Grade11، application and modeling approach has introduced as a major goal for the change. To examine the achievement degree of this goal، a content analysis study was conducted to analyze all problems of this new calculus textbook in terms of application and modeling، using a theoretical framework with five categories namely; context- free problems (or mathematical context problems)، injudicious problems، context-separable problems، standard applications and modeling problems. Results of content analysis revealed that none of the problems were classified as “injudicious” and “modeling” problems، 89% of problems categorized as “without context”. As well، 8% of problems identified as “standard application” and lastly، 3% of problems belonged to “context-separable” category. In conclusion، the present research shows that the role of modeling in the new Calculus is rather superficial and almost all socalled “applied problems” of this textbook are in fact، “standard application”. At the end، the study gives a few recommendations to the mathematics curriculum designers and textbook authors to the ways in which، the “modeling and application” approach.
    Keywords: Modeling, application, Calculus Textbooks, Content analysis, Mathematics Problems, Mathematics curriculum, Mathematics textbook authors
  • E. Reyhani , F. Hamidi, F. Kolahdouz Page 157
    The purpose of this was to investigate Grade 10 students’ conception of mathematical reasoning and proof and a survey methodology was used. 338 grade 10male and female students from two central towns of Iran were selected randomly and participated in the study. The data collecting instrument was based on a modified version of Harel & Sowder''s model (1998، 2007) and a questionnaire designed accordingly adapting Healy & Hoyles’ questionnaire (2000). Both descriptive and inferential statistics were used to analyzing the data. Findings of the study showed that most of the students’ conception of reasoning and proof were incomplete. In addition، students had difficulties with making mathematical proof but they did better in selecting credible reasoning. According to Harel & Sowder''s model، most of the students had «external conviction proof scheme» and «empirical proof scheme.”
    Keywords: Mathematics proof, Reason, Understanding, Harel, Sowder model, Students
  • F. Ahmadpour Mobarakeh, M.R. Fadaee A. Rafeipour Page 203
    In this study، mathematics teachers'' beliefs about mathematics and mathematical problem solving were investigated. For this purpose، 26 high school mathematics teachers voluntarily participated in the study. For the data collection، a questionnaire was administered and the data were analyzed using cluster analysis method. The results showed that the teachers are grouped into three clusters according to their responses to Beliefs survey instrument. As well، the findings of the study showed that whereas many of the teachers appeared to hold beliefs consistent with Problem-solving and student-centered views،significant numbers of them were uncertain as to the appropriateness of their beliefs in implementing their beliefs in their teaching. In addition، female teachers were used more student-centered teaching approaches than their male colleagues. In conclusion، teaching experiences is not sufficient for teachers to acquire beliefs consistent with a constructivist perspective.
    Keywords: Teacher's beliefs, Problem solving, Cluster analysis, Constructivism, Secondary mathematics teachers